30. november 2021
Per Mertz, der er 3. generation i den store landbrugsmaskinforretning Johs. Mertz A/S overdrager nu firmaet til selskabets administrerende direktør Christian Holst og økonomichef Gert Klitgaard.

Det er den bedst tænkelige konstellation for fremtiden. Christian og Gert kender virksomheden ud og ind og står bag de seneste års rigtig gode udvikling her på Lolland-Falster og Sydsjælland, siger Per Mertz.

Min farfar Johannes Mertz grundlagde jo firmaet i 1915 sammen med min farmor Irma Mertz. Min far Jørgen Mertz tog over efter ham og jeg selv efter min far. Så det havde selvfølgelig været sjovt, hvis firmaet kunne være blevet i familien, men vores to døtre Christine og Anne har som henholdsvis revisor og sygeplejerske valgt andre løbebaner, og det har aldrig været meningen at ”presse” dem til at overtage Mertz. Så jeg har gennem længere tid og nu 40 år i firmaet vænnet mig til tanken om, at det en dag skal videre på andre hænder, siger Per Mertz og fortsætter:

- Som led heri blev Christian Holst ansat som administrerende direktør i 2015, og fra 2016 har han også været medejer. Og herefter blev Gert Klitgaard ansat som økonomichef i 2019. Jeg har ikke deltaget i den daglige drift de seneste år, hvor de to har drevet firmaet. Så det er i den grad deres fulde fortjeneste, at vi i dag har en fantastisk stærk markedsposition med en stor loyal kundekreds og ikke mindst en langt mere effektiv og robust virksomhed, der er fuldt manøvredygtig i en så konjunkturfølsom branche som vores.

- Med New Holland som vores hovedforhandling af traktorer og mejetærskere står vi stærkt på Lolland-Falster, Møn og store dele af Sjælland. New Hollands blå traktorer er de mest solgte i Danmark gennem de sidste 11 år, og deres gule mejetærskere, som vi i øvrigt har solgt hele 41 af de sidste 12 måneder er ubetinget helt på toppen af, hvad moderne høstteknologi overhovedet kan tilbyde. Vi står også rigtig stærkt med vores egen import af de kæmpestore roeoptagere og roelæssemaskiner fra ROPA samt de store selvkørende flismaskiner fra Albach. Dertil kommer forhandlingen af Amazone, Kverneland og række andre mærker der gør os til leverandør af alt hvad vore kunder skal bruge.

- I landbrugsmaskinforretningerne i Maribo og Faxe beskæftiger vi 65 dygtige medarbejdere, der hele tiden efteruddannes i nye produkter og systemer i en branche, der teknologisk er i rivende udvikling. Firmaet er certificeret som New Holland Top Partner, som er det højeste niveau for salg, service og professionalisme, man kan opnå – og som vi efter ibrugtagningen af det nye salgs- og servicecenter i Maribo opnåede som en af de første overhovedet i Europa.

- Så der er ingen tvivl om, at Johannes Mertz A/S er supergodt rustet til de næste mange år at holde et effektivt dansk landbrug kørende, og jeg er meget glad for, at det netop bliver Christian Holst og Gert Klitgaard, der tager kunderne med på den rejse.

Mig selv? Ja, heltidspensionist bliver jeg nok aldrig, og jeg er stadig med i Skov & Have forretningen i nogle år i endnu, ligesom som jeg hygger mig med mit tilbageværende ejendomsselskab. Jeg ser også meget frem til at have mere tid til at dyrke min store fritidsinteresse cykling og ikke mindst se mere til familie og venner, slutter Per Mertz.
 

- - o - -Christian Holst udtaler:

Da jeg overtog de første 10% af aktierne i Johs. Mertz A/S tilbage i 2017, var det et drømmescenarie for mig. Det har altid været en drøm og et ønske at blive medejer af en landbrugsmaskinforretning, hvor der er højt til loftet og med gode udviklingsmuligheder.

Igennem de sidste 3 år har vi været på en fantastisk rejse på mange måder. Vi har etableret os i markedet som en af landets bedste New Holland forhandlere med fokus på salg og service af traktorer og mejetærskere. Og med bedste mener jeg, den med de bedste, de mest engagerede, de dygtigste og de mest udholdende medarbejdere.

Min passion er kontakten til kunderne og salget, hvor jeg har min bedst mulige makker i Gert Klitgaard, der har styr på alle de interne processer, økonomi. HR m.m. Vi er et stærkt makkerpar, der supplerer hinanden godt til gavn for vores kunder, leverandører og ikke mindst vores medarbejdere.Gert Klitgaard udtaler:

Da jeg blev ansat i Johs. Mertz A/S som økonomichef i 2019, var jeg ikke i nærheden af en tanke om, at jeg knapt 3 år efter skulle være medejer af Johs. Mertz A/S. Landbrug og maskiner har altid været en del af mit DNA, hvor jeg i dag med stor glæde nyder at være en del af denne branche og ikke mindst Johs. Mertz A/S. Vi har været igennem en hård proces de sidste 3 år, hvor vi har ændret på mange parametre for at optimere hele virksomheden.

Da Per Mertz spurgte mig, om jeg ville være med i ejerkredsen sammen med Christian Holst, kom det meget bag på mig, men jeg har aldrig været bange for at tage en udfordring op. Efter mange overvejelser og drøftelser hjemme ved aftensmaden blev vi (min kone og jeg) enige om, at det måtte prøves af.

Christian og jeg er meget forskellige, men komplementerer hinanden utroligt godt. Vi har hver vores kompetencer, og når vi lægger dem sammen, har vi hele paletten sammen med alle medarbejderne til at drive en traditionsrig landbrugsmaskinforretning, der på mange måder forpligter.

 

- - o - -


Ejerskiftet vil selvfølgelig blive markeret overfor kunder, venner af huset og medarbejdere. Men på grund af Corona-situationen må det vente til forhåbentlig engang i foråret 2022.
 

- - o - -


Billede 1
Aftalen underskrives, fra venstre; Gert Klitgaard, Christian Holst og Per Mertz

Billede
Aftalen underskrives, fra venstre; Gert Klitgaard, Christian Holst og Per Mertz

Billede 2
Fra venstre; Gert Klitgaard, Per Mertz og Christian Holst

Billede
Fra venstre; Gert Klitgaard, Per Mertz og Christian Holst


Billede 3
Fra venstre; Christian Holst, Per Mertz og Gert Klitgaard foran en af de store CR 10.90 mejetærskere.

Billede
Fra venstre; Christian Holst, Per Mertz og Gert Klitgaard foran en af de store CR 10.90 mejetærskere.